Zhruba 200 lyžařů se zúčastnilo mezinárodní mistrovství republiky v běhu na kolečkových lyžích Energamo Lipnolopet 2024. Organizátoři dokázali na start třetího ročníku tohoto závodu přilákat o čtvrtinu více závodníků, než tomu bylo minule. Závod s dotací 110.000 korun je součástí závodů Ski Classics – Challenger. Hlavní hvězdou závodu byl Švéd s českými kořeny Max Nowak a Němec Thomas Bing.

Pro příští rok si o organizátoři v čele s Lubošem Krejzou a Markem Pazderským dávají za cíl, aby se Energamo Lipnolopet stal finálovým závodem letního poháru Ski Classics a vedle profesionálů přijelo na Lipensko ještě více amatérských lyžařů, tzv.hobíků. „S průběhem letošního ročníku jsme byli s Markem Pazderským velice spokojeni. Největším hnacím motorem je pro nás opravdu skvělá zpětná vazba od zúčastněných závodníků z celé Evropy, ale i od diváků, kteří sledovali na ČT Sport přímý přenos ze sobotního závodu,“ uvádí Luboš Krejza.

Kromě Skandinávie nemá ve střední Evropě takový závod obdoby, co se týče náročnosti trati a kvality startovního pole. Závod je určen pro všechny milovníky běžeckého lyžování, ať už jsou to profesionálové nebo amatéři. „Velice příjemná byla i nádherná kulisa, kterou přes nepřízeň počasí vytvořili na napínavé páteční sprinty diváci na frymburském náměstí. Chci moc poděkovat všem kamarádům, hasičům, Policii ČR, obcím Frymburk, Lipno nad Vltavou, Přední Výtoň, jihočeským silničářům a dalším za nezištnou pomoc,“ doplňuje Krejza. Hlavními sponzory byl Energamo a eD systém Vltava Fund tým.

Přes nepříznivé počasí, kdy druhá polovina závodu propršela a závodníci dojížděli do cíle na Svatém Tomáši za teploty 4 stupně Celsia, se závodu zúčastnilo téměř 200 závodníků ze 16 zemí. „Běžkaři jsou zkrátka tvrďáci, opravdu odolný druh, někteří z nich si podmínky dokonce pochvalovali. Úroveň byla velice vysoká,“ uvádí Krejza.

Počasí přinášelo problémy. V noci na sobotu museli kompletně přeznačit trať, protože značení smyl déšť. „Pro mě jako patriota a pro náš region byla trošku škoda, že jsme nemohli v přímém přenosu, kde byly i nádherné záběry na regionální reálie z dronu, zpropagovat naše krásy za hezčího a lákavějšího počasí,“ uvedl Krejza.

Závod měl letos ještě silnější obsazení, než bylo zvykem. Byl zde obhájce loňského titulu Thomas Bing z Německa, velkou hvězdou byl Max Nowak nebo Hedda Bangman ze Švédska, měli jsme tu celou českou špičku, včetně legendárního Stanislava Řezáče.

Organizátoři si pochvalovali, že vedení Ski Classics v má v lipenský závod větší a větší důvěru a závod daleko více po své ose propaguje a investuje do něj i své prostředky.   „Neradi bychom to zakřikli, ale pro letošní úspěch závodu, kdy nám zde delegát Ski Classics vyseknul poklonu, bychom se mohli stát finálním závodem chystané mezinárodní letní série závodů v rámci Ski Classics,“ uvedl Krejza. Velký profit ze závodů měli také lipenští ubytovatelé. „Ubytování pro 200 závodníků s doprovodem se v hluchém říjnovém období opravdu projeví velice pozitivně,“ uzavřel Krejza. Cílem organizátorů je do budoucna získat pro závod daleko větší počet lyžařů běžců – hobíků. Pro ty, kteří si netroufnou na 55 kilometrů dlouhou trať, chceme výrazněji propagovat i kratší a jednodušší 22 kilometrů dlouhou trasu.